Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

С дух и сила за живот

На 26 и 27 август се проведе Шестият Международен музикален фестивал за хора с физически увреждания в град Поморие. 

 

 

 

За пореден път организатори на събитието бяха община Поморие, фондация “Сила за живот” и Национален център за социална рехабилитация “Свети Георги”,  Поморие. Финансирането бе осъществено от Агенцията за хора с увреждания и отделни приятели и съмишленици на това събитие. Участие взеха много български таланти с увреждания, както и гости от Полша и Македония, които за пореден път развълнуваха публиката, събрала се на централния площад на морския град. Тази година за първи път фестивалът имаше конкурсен характер. 

 

 

 

В първата фестивална вечер беше отличена танцовата формация “Танцувам не по-различно от теб” със художествен ръководител и хореограф Христина Кунчева. Те получиха специалната грамота, учредена от Министерството на културата на Република България, за особен принос към развитието на фестивала, както и  наградата на посланика на Полша за България господин Лешек Хенсел. Народната изпълнителка от Неделино Катя Минчева бе удостоена със специалната награда на фондация “Сила за живот” за цялостно творчество и особени заслуги.

 

Във втората вечер се състоя и същинския конкурс за популярна песен. Професионалното жури, ангажирано да оценява участниците, беше в състав – Председател Стефан Диомов и членове Борис Годжунов и Орхан Мурад. След като всеки изпълнител показа възможностите си пред развълнуваната публика и получи нейните овации, журито определи безпристрастните резултати.

 

На първо място се класира Анета Рудковска от Полша, втора награда отиде при Кристиян Григоров от Етрополе, а двете трети награди бяха връчени на Робърт Абрашев, кънтри изпълнител от Плевен и Петя Алексиева от Пловдив, студент в Музикалната академия. Извън класирането останаха Венцислав Миланов, известен с изявите си в шоуто “Байландо” по Нова телевизия, Милена Попова, поетеса и пианистка, която се представи с авторски песни и Илона Калчева, талантлива изпълнителка, печелила награди в български и международни музикални конкурси.  Талантите на тези участници обаче с нищо не отстъпваха пред останалите. Извън конкурсната програма пяха участници от предишни години Румен Михайлов и Иван Караиванов. 

Няколко свои песни изпълниха и членовете на журито Борис Годжунов и Орхан Мурад. Незрящият изпълнител години наред полага усилия за утвърждаването на фестивала и насърчава участниците в него.

Освен да събере на едно място талантливи хора с увреждания и да ги покаже пред обществеността, фестивалът има за цел за пореден път да покаже, че пред силата за живот нищо няма значение и че музиката ще бъде едно от нещата, които ще поддържат живи и борбени и най-непощадените от съдбата.

 

Автор: Кристиян Григоров

Посещения: 1742
Коментара (1)add comment
Ива Иванова: ...
Крис, радвам се за теб.Пожелавам ти нова успешна нова учебна година. Вярвам, че ще намериш и още сили, за да твориш и да ин правиш изненади с творчеството си.
1

съобщи за обида
гласувай против
гласувай за
16:50 14-09-2011
Гласове: +0

Напиши коментар
Тази тема е заключена. Не може да пуснете коментар.

busy