Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Етрополски творци Песни на Етрополци
Песни на Етрополци

Втора награда за песента „Преди да свърши любовта” на „Бургас и морето ”2011

„Преди да свърши любовта” спечели втора награда на 29-то издание на националния конкурс за песен „Бургас и морето”, състоял се на 30 юли в Летния театър на града.

Продължение...
 

Песента "Сърце на птица" с първа награда на "Пирин Фолк 2011"

Песента "Сърце на птица" по текст на етрополката Бистра Александрова, музика Димитър Атанасов и аранжимент  Юлиян Янев бе класирана на първо място на 19-то издание на фестивала "Пирин фолк Сандански - 2011", който се  проведе на 3 и 4 септември. Дуетът Димитър Атанасов и Христо Младенов изпяха песента и получиха най-висок брой точки - 224, присъдени от журито с председател проф. Стефан Драгостинов. В конкуренция с още 20 песни Димитър и Христо очароваха публиката в Летния театър.

 

 

Продължение...
 

На небесен автостоп

Най-новата песен, написана специално за незрящия Кристиян Григоров от Етрополе се нарича  „На небесен автостоп”.

Продължение...
 

Орхан Мурад и Кристиян Григоров записаха дует

 Известният български изпълнител Орхан Мурад направи дует със своя брат по съдба - незрящия Кристиян от Етрополе.

Продължение...
 

“Майко Македонийо” на Тодорка Стефанова

 Песента  “Майко Македонийо” , изпълнявана от Тодорка Стефанова, звучи за първи път на “Пирин Фолк’ 2004” в конкурса за нова авторска македонска песен. Тогава талантливата етрополка бе и най-малката участничка, едва шестнадесетгодишна. Създателите на парчето  също са етрополци – музиката е на композитора Николай Христов, а текста – на доц. д-р Христо Кацаров.  Записът на песента е направен в професионалното студио на Горан Йекнич, който е автор на аранжимента и продуцент. Тодорка бе поканена в Сандански да изпее песента отново през миналата година.

 

Продължение...
 

Коледа дойде

Мюзик Айдълите на България - Ели Раданова, Вики Димитрова, Симона Статева, Русина Катърджиева, Преслава Мръвкова, Димитър Атанасов и македонците Боян Стойков, Дарко Илиевски и Александър Тарабунов записаха коледна песен – „ Коледа дойде”.  Музиката и аранжиментът са на  Димитър Атанасов, текстът е на етрополката Бистра Александрова. Другите от екипа са: Петко Ангьозов - гайда, Даниела Кожухарова - цигулка и Пламен Кръстев - китара.

Продължение...
 

Песни за Кристиян Григоров

След успешното си участие във ВИП Брадър незрящият Кристиян от Етрополе вдъхнови редица изявени български творци да напишат  песни специално за него. Осъществени са записите на три парчета, а две от тях вече бяха представени на голяма сцена.
Продължение...
 

Песента “Българската коледа”

Песента „Българската Коледа” е създадена специално за едноименната благотворителна кампания, подпомагаща болни деца. Неин автор е  режисьорът на «Шоуто на канала» Жоро Торнев. По време на концерта в Народния театър «Иван Вазов» на 25 декември  незрящият 14-годишен етрополец Кристиян Григоров я изпя от инвалидната си количка в дует с водещия от БНТ Андрей Захариев. Изпълнението им трогна до сълзи  президента на Република България Георги Първанов и изправи на крака цялата публика.  

Продължение...
 

Коледни мелодии

Три коледни песни по текстове на етрополката Бистра Александрова са звучали в национален ефир.
Продължение...
 

Виолета Йекнич

Виолета Йекнич е родена в Етрополе. Завършила е поп и джаз пеене в Българската  Консерватория и е абсолвент в Белград, специалност “Славянска филология”.След успешното си представяне на международен конкурс за млади таланти в Чехословакия работи с най-голямата българска поп-звезда Лили Иванова.
Продължение...
 

Коледен концерт

На 24 декември 2007 год. в навечерието на Бъдни вечер в етрополския храм “Св. Архангел Михаил” бе изнесен коледен концерт от вокална група, ръководена от Николай Христов. Негови авторски композиции и популярни песни, посветени на Рождество Христово, прозвучаха в изпълнение на Марин Дицов, Боян Шаранов, Николай Христов, Веселина Павлова, Красимира Иванова и Виолина Христова.

 

Продължение...
 

Етрополски огньове запалени

Песента “Етрополски огньове запалени” е вдъхновена от светещия фонтан в центъра на Етрополе и звучи за първи път на празника на града през 2007 год. Автор на текста и музиката е композиторът Николай Христов. Той я изпълнява в дует с Красимира Иванова. Видеоклипът на песента е изработен от Кабелна телевизия Етрополе.

 

Продължение...
 

Химн на етрополските зетьове

 
На 7 юли 2008 год. след тежко боледуване почина видният деец на културата в Етрополе Николай Коев, който ще остане в историята на града като създател и главен организатор на “Празника на етрополските зетьове”. Спазена бе последната  воля  на твореца - на погребението му да звучи “Химнът на зетьовете”.
Продължение...
 

Етрополски двори притихнали

Песента “Двори притихнали” е създадена в края на 70-те години от композитора Светозар Русинов по стихотворението на етрополския поет Георги Билев  - “Стари къщи”. Двамата творци се запознават по време на традиционния зимен празник в Етрополе “Свети Атанас”. Песента се изпълнява от популярния по това време дует Мариана и Тодор Трайчеви и дълго време заема челна позиция в класацията за български естрадни песни на програма “Хоризинт” по Националното радио.
Продължение...
 

Николай Христов

Николай Христов е роден на 15 ноември 1936 год. в София. Години наред работи като музикален ръководител на вокални и инструментални групи в София, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Ботевград, Ябланица и др. Професионалният му път е свързан трайно с Етрополе, където ръководи самодейни състави към местното читалище. Заедно с тях печели множество награди на национални фестивали като “Море и спомени” във Варна и “Златен кестен” в Петрич. Николай Христов е автор на повече от 250 песни със шлагерен характер. За тях използва текстове на известни български и чуждестранни поети – Елисавета Багряна, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимов, Владимир Башев, Иля Велчев, Робърт Бърнс, Пабло Неруда и др. Значително място в неговото творчество заемат песните по стихове на етрополски творци и изпълнявани от етрополци. С младата певица Тодорка Стефанова издават албума “Самодива” и два пъти участват на фестивала в Сандански “Пирин Фолк”. Безспорен успех за композитора са записите на негови песни от популярните български изпълнители Христо Кидиков и Богдана Карадочева.

Продължение...
 

Дуети на Николай Христов

Песни - дуети на Николай Христов с участието на Виолина Христова и Красимира Иванова

 

Продължение...
 

Албумът “Самодива”

Албумът “Самодива”  съдържа 12 песни на композитора Николай Христов, изпълнявани от талантливата етрополка Тодорка Стефанова. Издаден е през 2003 год. със съдействието на Община Етрополе и Министерство на културата. По-голямата част от композициите са по текстове на етрополски творци – Петър Димитров, Ая Ангриан и Бистра Александрова. Официалната промоция на албума е направена на сцената на местното читалище. По-късно част от песните са представени на живо по “Нощен хоризонт” на БНР с водещ Румен Стоичков.

Продължение...
 

Петър Димитров /1933 - 2004/

Петър Димитров Гаврилов е роден на 07. 08. 1933 год. в гр. Козлодуй. Завършва основно образование в Етрополе, а средно – като частен ученик в Ботевград. През 1958 год. се дипломира като инженер-физик в СУ “Св. Климент Охридски”. Дълги години работи като учител по физика. Ученически разработки под негово ръководство печелят различни национални конкурси. Сред възпитаниците му има двама професори - доктори на физическите науки. Професионалният път на Петър Димитров като инженер-физик преминава и през заводи в Ботевград и Монтана. Познат е на съгражданите си от Етрополе като поет, сатирик, композитор и музикант.

Продължение...