Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Етрополски творци
Етрополски творци

Михаил Николов Пенчев /3.5.1926 - 7.12.1996/

 

Роден в гр. Етрополе. По професия е икономист. От 1945 година участва в художествената самодейност, а от 1956 година ръководи любителски театрален колектив. Постановчик-режисьор е на повече от 40 пиеси. Първоначално пише интермедии, естрадно–сатирични програми и еднократни пиеси, играни с успех на сцената на читалището и участвали на фестивали на любителския театър в страната. От 1970 година е познат сред читателите в града ни с късите си разкази. Има над 40 разказа, повечето от които отпечатани във в. “Етрополски преглед” и участвали на празниците “Етрополска зима”.

Продължение...
 

Петко Минев /1934 – 1994/

Петко Минев е роден на 27 октомври 1934 год. в Етрополе. Завършва средно образование в родния си град, а след това учителския институт в София. Работил е като учител, директор на училище, инспектор “Просвета и култура” в Общинска администрация. Дълги години е инспектор Детска педагогическа стая.
Продължение...
 

Евгения Христова

Евгения Христова е родена на 15 септември 1946 год. в Етрополе. Завършила е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работила е като учител. Занимавала се е с музейно дело и журналистика. Била е главен инспектор “Просвета, култура и вероизповедания” в Общинска администрация – Етрополе. Пише поезия още от ученическите си години. Печелила е награди за художествено творчество и журналистика на местно и регионално ниво.
Продължение...
 

Данчо Кирков /1939 - 2007/

Данчо Кирков е роден на 5 февруари 1939 год в Етрополе. Завършва местната гимназия, след което придобива специалност “Руски език, история и физическо възпитание” в Учителския институт в София. Дълги години работи като учител и треньор по волейбол. Основател е на първия женски волейболен отбор в родния си град. От десет годишен стъпва на театралната сцена, където се изявява до края на живота си като актьор, сценарист и режисьор.
Продължение...
 

Антоанета Ангьозова

 

Д-р Антоанета Гр. Ангьозова е родена на 3 ноември 1924 год. в Етрополе. Завършва стоматология в Медицинска академия – София, където живее от дълги години. Стихове пише от ученическите си години. Под псевдонима Ая Ангриан издава стихосбирките “Към вечността”, “Камбанен звън” и “Вечна обич”.

Продължение...
 

Владимир Пеев /1882 - 1916/

Владимир Христов Пеев е роден в Етрополе през 1882 год. и загива на 34 години за свободна и независима България на 16 септември 1916 год. при Тутракан по време на Първата световна война. Бил е учител в родния си град, пишел е стихове, свирил е на цигулка, другарувал е с други поети – Стамен Панчев, Христо Ясенов, Димчо Дебелянов, Николай Лилиев...
Продължение...
 

Петър Димитров /1933 - 2004/

Петър Димитров Гаврилов е роден на 07. 08. 1933 год. в гр. Козлодуй. Завършва основно образование в Етрополе, а средно – като частен ученик в Ботевград. През 1958 год. се дипломира като инженер-физик в СУ “Св. Климент Охридски”. Дълги години работи като учител по физика. Ученически разработки под негово ръководство печелят различни национални конкурси. Сред възпитаниците му има двама професори - доктори на физическите науки. Професионалният път на Петър Димитров като инженер-физик преминава и през заводи в Ботевград и Монтана. Познат е на съгражданите си от Етрополе като поет, сатирик, композитор и музикант.

Продължение...
 

Николай Коев / 1937 - 2008 /

Николай Коев е роден на 4 декември 1937 г. в гр. Оряхово. Завършва с отличие гимназия в родния си град, след което Минния институт в гр. Бургас, ВИИ “Карл Маркс” – София, а по-късно и Националната школа за художествени ръководители в гр. Пловдив. Почти целият му трудов живот преминава в сектор “Култура”, като 12 години е зам. председател на ОбС за култура в гр. Етрополе, художествен ръководител на сатирични състави в Студентски дом на културата – София, ДНА – гр. Пловдив, читалищата в Етрополе и Правец. Лауреат е на всички републикански фестивали, носител на наградата “Иван Вазов” от фестивала “Чичовци”, гр. Сопот, голямата награда на в-к “Стършел” и други отличия.

Продължение...
 

Христо Кацаров

  Доц. д-р Христо Кацаров е роден на 08.01. 1934 год. в гр. Етрополе. Син е на известния местен краевед Иван     Кацаров. Начално и средно образование завършва в родния си град. През 1958 година завършва висше медицинско образование в София. Започва работа в Перник и през 1964 год. придобива специалност ортопедия и травматология. Защитава докторска дисертация и е хабилитиран като доцент през 1983 год. Бил е завеждащ клиника, зам. директор на ортопедичния институт в София и директор на Научния център по ортопедия и травматология в родния си град Етрополе.
Продължение...
 

Георги Билев

Георги Христов Билев е роден на 8 август 1941 г. в Етрополе. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Печата стихове и публицистика в “Етрополски преглед”, “Народна армия”, “Студентска трибуна”, “Софийска правда”, “Жар” и други периодични издания. Той е съучредител и известен период председател на литературния кабинет “Христо Ясенов” в родния си град. Също така участва в създаването на Регионалното сдружение на литературните творци от Ботевград, Етрополе и Правец, чийто заместник председател е и в момента.

Продължение...
 

Христо Ясенов /1889 - 1925/

Христо Ясенов е псевдоним на Христо Павлов Туджаров, роден в Етрополе на 24.12.1889 год. в семейството на търговец. Основното си образование получава в родния си град. След това завършва гимназия във Враца и Държавното художествено-индустриално училище в София. Още като ученик в столицата попада в литературния кръг около Антон Страшимиров, който посреща с възторг първите изяви на никому неизвестния творец и му дава писателското име Ясенов.

Продължение...