Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

В ИМЕТО НА ЖИВОТА

 

Световната здравна организация е определила 10 септември за Световен ден за предотвратяване на самоубийствата /суицидопревенция/.

 

Самоубийствата са причина за  смъртта на повече хора отколкото убийствата и военните конфликти, взети заедно. Тревожна е тенденцията за увеличаване на броя на посегателствата върху личния живот и за намаляване на долната възрастова граница на извършителите им.

 

КАКВО може да се направи за предотвратяване на самоубийствата? КАК и ОТ КОГО?

  

Известният психиатър и психотерапевт Виктор Франкъл, в книгата си “Смисълът в живота” пише:”...светът е в лошо състояние, но всичко ще стане още по-лошо, освен ако всеки от нас не направи най-доброто, на което е способен”.

 

 

 На практика проблемът със самоубийствата касае хора от всички възрастови групи, социални прослойки, религиозни общности, лица с различен социален и здравен статус.  Все пак между различните групи има  и по-уязвими. Децата, за разлика от възрастните, нямат реалистична представа за необратимия характер на смъртта. Юношите пък имат бурен емоционален живот. “Полюсното” мислене също е  характерна особеност за голяма част от тях. В техните очи нещата  често са или “ужасни” или “прекрасни”. Склонни са да вземат и да осъществяват  импулсивни, прибързани решения. Не бива да забравяме и още една особеност на детско-юношеската възраст - в този период депресията често се проявява като раздразнителност и агресия.

 

 

Доверителният контакт поне с един възрастен, с когото детето или юношата да може да споделя своите проблеми и да обсъди различни възможности за решаването им,  може да се окаже животоспасяващ.

Да се  проявява безрезервна любов и подкрепа в отговор на проявено раздразнение, пълно отрицание и агресивни, яростни изблици не е никак лесна работа. Точно затова възрастните също могат да потърсят съвет и професионална помощ. Усилието си струва!

 

 

В зависимост от това, дали е насочена навън или навътре, агресията  може и понякога води до извършване на убийства и самоубийства. Важно е да знаем това. Важно е знаейки, да се чувстваме отговорни и да не спестяваме усилията си.

  

Друга рискова група са хората с психични заболявания. Те са в риск поне поради две причини: поради деформирания от заболяването начин на себевъзприемане и поради изолацията, в която ги поставя обществото, заради тяхната “различност.”

  

Социалната изолация, сама по себе си може да предизвика психично здравни проблеми и на лица, които до тогава не са имали такива, а съществуващите да  задълбочи и “обогати”.

Обикновено хората, решили да се самоубият, дават  предупредителни знаци за това. Околните трябва да имат чувствителността за възприемане на тези сигнали и да се притекат на помощ навреме. Ето някои от тези знаци и ситуации, свързани с повишен риск за суицидно поведение:

 

 

 

 

Ø  Разговори, в които се споделя желание да се умре или се отправят    заплахи за самоубийство;

Ø  Сериозни проблеми в училище, в семейството, на работа, с полицията;

Ø  Отдръпване, затваряне в себе си, изолиране от приятели и семейство;

Ø  Внезапна промяна в поведението, съществена промяна в навиците за сън и хранене;

Ø  Раздаване на лични вещи /особено ценни/ на други лица;

Ø  Необяснимо за околните по-агресивно и импулсивно поведение;

/чести изблици на гняв, жестокост, насилие/;

Ø  Тежки физически или психически заболявания;

Ø  Нежелана бременност;

Ø  Злоупотреба с алкохол или  наркотик;

Ø  Отхвърляне или предателство на приятел;

Ø  Скорошна загуба на близък човек;

Ø  Обсебеност от песни, книги, филми, включващи темата самоубийство и желание за подражание на трагичния герой;

Ø  Предишен опит за самоубийство;

Ø  Невъзможност за справяне с житейски проблеми /безработица, безпаричие, заболяване/.

 

 

 

 

Предупредителните сигнали не бива да се пренебрегват! Хората, които са направили опит за самоубийство и са останали живи, се нуждаят от получаване на адекватна психологическа и медицинска грижа и провеждане на вторична превенция.

 

Лицата, които са преживели самоубийство на близък човек, трябва да се справят със сериозна психична травма. И те  имат нужда от специална  помощ и подкрепа В такъв момент ще е ценна консултацията с психолог, психотерапевт или психиатър. Ето някои възможности: 

 

 

 “Телефон на доверието”: 02 816 48 92  на БЧК. Работи денонощно. Квалифицирани професионалисти са готови да изслушат и консултират обаждащия се.

   

Тел. 02 831 90 59 за връзка с Областния Център за психично здраве /Областен психодиспансер за Софийска област/

 

 

 

Кабинет на психолог  в  УМБАЛ “Св. Ана”: Може да се обадите и да  уточните час за консултация на  GSM:0886003524, 0879885565

 

 

 

Горещ телефон за деца:116 111. Консултиране на деца във връзка с различни техни проблеми, а и на възрастни, във връзка с проблеми, свързани с децата.

 

 

Пълноценното и добронамерено човешко общуване и помощта на специалистите могат да предотвратят много фатални решения.

Посещения: 1227
Коментара (0)add comment

Напиши коментар
Тази тема е заключена. Не може да пуснете коментар.

busy