Etropole.info

Новини за Етрополе

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Начало Полезно За вашето здраве Как да се справим с умората след боледуване и да се предпазим от усложнения

Как да се справим с умората след боледуване и да се предпазим от усложнения

За възстановяване след присъщите  за летния период  неразположения от различен характер   е препоръчително да се спазват следните съвети:

 

Прилагайте правилата за правилен прием на предписаните Ви лекарства, които са валидни за всички сезони. Те трябва да се пият с чешмяна вода, защото напитки като мляко, минерална вода, сок, бира или вино променят ефекта им.

Млякото съдържа калций, който се свързва с лекарствата и може да им попречи да попаднат в кръвта. Това е причината млякото и млечните продукти да намаляват ефективността на някои активни фармацевтични съставки, - например  тиреоидните  хормони /хормони на щитовидната жлеза/, лекарствата за остеопороза  и много антибиотици. Дори капка мляко в кафето е достатъчна, за да повлияе върху ефективността на медикаментите. Същото важи и за соковете,  обогатени с калций, както и за богатата на минерали вода. Няма проблем, ако между  приема на лекарството и приема на калций са изминали един или два часа.

Сокът от грейпфрут може да засили ефекта на дадено лекарство, но  може да засили и нежеланите странични ефекти. Той най-често оказва влияние върху лекарствата за високо кръвно налягане, за липидни метаболитни разстройства и други хронични заболявания, като потиска ензимите в тялото, които отговарят за разграждането на тези медикаменти. Затова сокът от грейпфрут се пие един или два часа след като сте  приели лекарства с чаша чешмяна вода.

Подобни взаимодействие не е наблюдавано при портокаловия или ябълков сок. Медикаментите не трябва да се пият и с алкохол, тъй като спиртните напитки също взаимодействат с някои активни фармацевтични съставки.

Хранете се хармонично и здравословно, прилагайки десетте тактически стъпки за правилно хранене. Яжте спокойно, дъвчете хубаво. Така се усвояват по-добре основните хранителни вещества.

 1. Хранете се разнообразно. Съставяйте всяко хранене от различни хранителни продукти.
 2. Хранете се съобразно нуждите си.
 3. Яжте често и по малко.
 4. Старайте се да ядете животинските продукти винаги със задушени или печени зеленчуци и сезонни салати.
 5. Приемайте по-малко мазнини. Избирайте обезмаслени продукти.
 6. Пийте повече вода –чешмяна,  трапезна,  минерална, изворна  - литър и половина, два литра дневно. Вредните вещества се изхвърлят по-лесно.
 7.  Яжте по-често пресни плодове и зеленчуци. Предлагайте ги на децата между основните хранения, за създаване на трайни навици.
 8. Предпочитайте печени и варени храни с малко мазнина.
 9. Ограничете готварската сол. От тази учебна година в българските детските градини се забранява наличието на солници на масата, за да не могат децата да  си досоляват порциите.
 10. Ограничете алкохола и никотина.

Не се обездвижвайте. Не забравяйте, че чрез начина ни на живот, който включва стрес, бързане и недостатъчно физическо натоварване, тялото ни може да се „прекисели” и да дойдат последствия като – чувство за хронична умора, неуравновесеност, нервност, неспокойствие,  намалена концентрация,  мускулни и ставни оплаквания, кожни промени,  намалена трудоспособност.

              

РЗИ – Софийска област, Дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето”

Посещения: 1399
Коментара (0)add comment

Напиши коментар
Тази тема е заключена. Не може да пуснете коментар.

busy