Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Новини Местни новини Етрополският манастир “Света Троица” се готви да посрещне своя храмов празник '2008

Етрополският манастир “Света Троица” се готви да посрещне своя храмов празник '2008

На 15 юни православната църква чества Петдесетница – деня, в който Светият Дух слязал над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатни дарове. Празникът винаги е в неделя и се нарича още Света Троица. Всяка година на този ден в етрополската света обител се отслужва празнична литургия, прави се водосвет за здраве и се освещава курбан. Манастирът е известен и с името “Варовитец” заради варовиковата скала, върху която е изграден.Tой е сгушен в дебрите на Стара планина на около 5 километра от Етрополе. Това е най-подходящото място човек да се почувства близо до Бога и да се слее с природата, далеч от суетата и комерсиалното битие.

Манастирът има над 800-годишна история. Дълго време е бил книжовен и духовен център. Според преданията, Иван Рилски се е заселил в района за известно време, преди да стане отшелник.
По време на Османското робство манастирът е давал приют на български революционери. Един от тях е Васил Левски. В Света Троица може да бъде видян таен тунел, прокопан, за да даде възможност на криещите се там революционери да избягат при нужда.


По стръмна пътечка, водеща надолу от манастира, се стига до малък водопад. Падащата от скалите вода дълбае в тях малки пещери и всякакви причудливи форми. По-голямата част от посетителите просто се наслаждават на уникалната гледка и щракат с фотоапаратите, но има и смелчаци, които “вземат душ” под ледените струи. Друга забележителност в околностите е аязмото. Според поверието изворът има лечебни свойства, а хвърлиш ли в него монета, ще се сбъднат най-съкровените ти желания.

Манастирският храм “Св. Троица” съществува в подобен на сегашния си вид от 1858 г. и днес той се смята за забележителен паметник на българската култова архитектура от епохата на Възраждането. Изграден е от майстор Иван Боянин от брациговската строителна школа и представлява внушителна кръстовидна сграда с пет купола. Стенописите в черквата са от по-късен етап – създадени са през 1907 г. В момента храмът изцяло се ремонтира и изографисва, за да посрещне своята 150 – годишнина.

Етрополската света обител се стопанисва от отец Емил Якимов, който живее постоянно там със съпругата си и малката им дъщеря Йоана. Семейството отглежда домашни животни и обработва земеделски имоти. В манастира се предлагат стаи за настаняване. От години базата е предпочитано място за по-дълга почивка от дейци на образованието, културата и изкуството Всяко лято тук се провеждат детски лагери и духовни семинари. До него се стига с автомобил по добре поддържан асфалтов път или пеша по атрактивни пътечки през вековната букова гора.

Посещения: 3431
Коментара (2)add comment
enkoto: ...
DOBRA IDEQ
1

съобщи за обида
гласувай против
гласувай за
21:46 10-06-2008
Гласове: +1
Боги: ...
Мястото е много красиво и приятно за почивка. Добре се стопанисва, а отецът и съпругата му са отговорни и мили хора.
2

съобщи за обида
гласувай против
гласувай за
12:37 12-06-2008
Гласове: +4

Напиши коментар
Тази тема е заключена. Не може да пуснете коментар.

busy