Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Новини Местни новини 50 години Исторически музей в Етрополе

50 години Исторически музей в Етрополе

В деня на Освобождението на Етрополе  от османско владичество – 24 ноември Историческият музей тържествено отбеляза своя 50-годишен юбилей. На тържеството в бившия конак бяха поканени много гости.

 Сред официалните лица бяха кметът на общината инж. Богомил Георгиев, председателя на Общинския съвет д-р Цено Глогов, представители на гръцката делегация от побратимения град Ферес, общински съветници. Почетни места бяха отредени за колегите-историци – председателят на Общобългарски комитет “Васил Левски” проф. Дойно Дойнов, известната археоложка ст. н.с. Даниела Агре, н. с. Илия Илиев от Националния военно-исторически музей, Ирина Мишекова от Националния исторически музей, Георги Пенчев от Музея за история на София, директорите на музеите в Правец и Пирдоп. От страна на домакините приветствено слово поднесе директорът  Наталия Цветкова, отбелязвайки най-значимите дати и събития, свързани със създаването на музея в Етрополе и првръщането му през годините в една от най-значимите културни институции в града.

 

В далечната 1904 г. учителят Александър Тацов урежда музейна сбирка от вкаменелости и археологически материали към прогимназията в Етрополе. Той прави проучвания на рударството, евреите в Етрополе, на етрополски родове, манастира – събрани в три тома ръкописни бележки, дарени на музея. На 4.Х. 1951 г. към читалище „Напредък” в нашия град се създава Исторически комитет, чиято главна цел е създаването на музей. На 7.ХІІ. 1958 г. музеят тържествено е открит от Григор Григоров, а лентата прерязва ген. Димитър Гръбчев. 1350 са експонатите, събрани за първата музейна сбирка, като по-голяма част от тях са дарени от етрополци. Изредени бяха имената на десетките етрополци, най-ревностно работили за развитието на музейното дело. Това са Григор Григоров, Иван Кацаров, Кръстьо Матеев, Стефан Аламанов, Димитър Тунджев, Тодор Герасимов и много техни последователи.

  Гостите на тържеството бяха поведени на поетично пътешествие из историческото минало и забележителностите на етрополския край от дванадесетокласниците от СОУ “Христо Ясенов”. Представената от тях стилна програма бе изцяло по творби на местни автори. Градусът на вълнението се покачи неимоверно много по време на връчването на почетни плакети и грамоти на хората с най-голям принос за превръщането на Историческия музей в стожер на националната идентичност. Отличени бяха 21 човека, някои от които посмъртно. Освен доайените, изброени по горе, почетни знаци получиха всички досегашни директори на музея, уредници, сътрудници и спонсори.  

 

* Още подробности за 50-годишната история на музея в Етрополе четете в рубриката “Интересно”.

Посещения: 5569
Коментара (0)add comment

Напиши коментар
Тази тема е заключена. Не може да пуснете коментар.

busy